EPS-u za Kolubaru kredit od 80 miliona evra

Predstavnici Elektroprivrede Srbije (EPS) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su danas ugovor o kreditu vredan 80 miliona evra, kojim će biti realizovan projekat unapređenja zaštite životne sredine, u Rudarskom basenu "Kolubara". Ugovor su potpisali zamenik direktora EPS-a Zoran Manasijević i šef Kancelarije EBRD u Srbiji Hildegard Gaček. Projekat u Kolubari biće finansiran 85 odsto iz zajmova EBRD od 80 miliona evra i Nemačke razvojne banke (KfW) od 74 miliona evra, dok će 15 odsto potrebnih sredstava obezbediti EPS, iz prihoda od prodaje električne energije. Tenderska dokumentacija treba da bude završena do kraja 2011. godine, a ugovaranje poslova za realizaciju tog projekta očekuje se početkom naredne godine. Na projektu unapređenja zaštite životne sredine, u Rudarskom basenu "Kolubara", biti značajno angažovana domaća preduzeća. Sredstva iz tog kredita će biti upotrebljena za nabavku novog sistema za otkopavanje uglja, kao i za poboljšanje kvaliteta kolubarskog lignita, što će doprineti i smanjenju emisije ugljen dioksida za oko 200.000 tona godišnje.

EPS-u za Kolubaru kredit od 80 miliona evraPredstavnici Elektroprivrede Srbije (EPS) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su danas ugovor o kreditu vredan 80 miliona evra, kojim će biti realizovan projekat unapređenja zaštite životne sredine, u Rudarskom basenu "Kolubara".

Ugovor su potpisali zamenik direktora EPS-a Zoran Manasijević i šef Kancelarije EBRD u Srbiji Hildegard Gaček.

Projekat u Kolubari biće finansiran 85 odsto iz zajmova EBRD od 80 miliona evra i Nemačke razvojne banke (KfW) od 74 miliona evra, dok će 15 odsto potrebnih sredstava obezbediti EPS, iz prihoda od prodaje električne energije.

Tenderska dokumentacija treba da bude završena do kraja 2011. godine, a ugovaranje poslova za realizaciju tog projekta očekuje se početkom naredne godine, rečeno je prilikom potpisivanja ugovora.

Manasijević je najavio da će na projektu unapređenja zaštite životne sredine, u Rudarskom basenu "Kolubara", biti značajno angažovana domaća preduzeća.

Gaček je istakla da će sredstva iz tog kredita biti upotrebljena za nabavku novog sistema za otkopavanje uglja, kao i za poboljšanje kvaliteta kolubarskog lignita, što će doprineti i smanjenju emisije ugljen dioksida za oko 200.000 tona godišnje.

Ona je navela da je EBRD u Srbiju do sada uložio više od 2,5 milijarde evra, kojima je finansirano više od 150 različitih projekata.

Ukupna vrednost projekta u "Kolubari" iznosi od 140 miliona evra.

Kada bude realizovan, omogućiće proizvodnju kvalitetnijeg uglja, čistiju proizvodnju električne energije u termoelektranama i smanjenje emisije štetnih materija na nivo koji propisuju direktive EU.

Cilj projekta je obezbeđivanje ujednačenog kvaliteta lignita i povećanje efikasnosti rada termoelektrana.

Rudarski basen "Kolubara", sa godišnjom proizvodnjom od oko 30 miliona tona uglja, obezbeđuje oko 75 odsto lignita koji se koristi u termoelektranama EPS-a. Iz Kolubare se snabdevaju TE "Nikola Tesla" A i B i TE "Morava".

Realizacijom tog projekta RB "Kolubara" eksploatisaće postojeće resurse na efikasniji i čistiji način.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik